Založ si blog

TOP 5 znakov dobrej reštaurácie

Máme ich tu stovky, ba tisícky. Fast foody, foodcourty, ázijské bistrá, krčmy, reštaurácie. Všade tam sa môžeme ísť najesť, samozrejme pri rôznej kvalite a cene. Dobrá reštaurácia automaticky nemusí byť drahá, naopak, je fajn, ak kombinuje chutné jedlá s primeranou cenou.  Ukážeme si TOP 5 znakov, ktoré zaručujú vysoký kredit reštaurácie.

  1. Jednoduché a prehľadné menu

Šaláty, polievky, pizza, jedlá z mäsa, cestoviny, dezerty…tu väčšinou niečo nehrá. Ak sa na jedálnom lístku nachádza viac než 50-60 položiek, je vysoko pravdepodobné, že reštaurácia varí všetko, ale nič nie poriadne. Svoje by o tom vedel rozprávať známy český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý vždy pripomínal zásadu pre jedálny lístok – ,,hlavne jednoducho.“ A ja dodám, že kvalitu miesto kvantity. Preto radšej menej jedál, ale zato jedál s ideou a nezabudnuteľným chuťovým pôžitkom.

  1. Jasne vyznačený vchod a čistý interiér

Ak reštauráciu musíte vyslovene hľadať v spleti dverí či vchodov, niečo nie je dobre. Vchod musí byť označený jasne, aby hosť nemusel tráviť čas s jeho hľadaním. Do stravovacieho zariadenia si totiž ide  oddýchnuť, tak načo si bude pridávať zbytočnú námahu navyše? Rovnako tak spoznáte dobrú reštauráciu podľa interiéru. Nemusí ísť o architektonický zázrak, dôležité však je, aby ste sa tam cítili dobre.

  1. Primerané cenové relácie

Nebudem tu písať, že dobrá reštaurácia má nízke alebo vysoké ceny. Skôr tu ide o vhodné a rozumne určené výšky cien podľa kvality jedla, obsluhy, či celkovej podoby reštaurácie. Nie je nič horšie, ak si reštaurácia s ,,ľudovými jedlami“ a na nižšej kvalitatívnej úrovni určuje vysoké ceny, pri ktorých možno čakáte aj lepšie jedlo, a potom ostanete sklamaní. Sem sa už zrejme nikdy nevrátite.

  1. Čisté jedlo

Máme na mysli varenie bez umelých dochucovadiel. Bohužiaľ, stále to ostáva problémom mnohých reštaurácií. V mojom rodnom okresnom 20-tisícovom meste máme štyri reštaurácie, z toho základom jedál u dvoch z nich je mrazená zelenina, polotovary, kečup a dochucovadlá. Neviem ako vy, ja si svoje jedlo rád dochutím sám, a preferujem čerstvé suroviny. A z čerstvého by mali variť aj dobré reštaurácie.

  1. Kvalitná obsluha

Konečnou tvárou podniku servírujúcou jedlo je personál. Čašník, resp. čašníčka s vami komunikuje, poskytuje informácie, prinesie jedlo aj záverečný účet. Pre majiteľov podnikov je mimoriadne dôležité zabezpečiť kvalitnú a ochotnú obsluhu. Zlepšiť ju môžu prostredníctvom vzdelávania svojho personálu, pozitívnej motivácie, ale aj získavaním feedbackov od zákazníkov. Veľmi dobrým spôsobom na získanie spätnej väzby je využite čoraz populárnejšej mobilnej aplikácie Staffino.

Takýchto reštaurácii nájdeme na Slovensku dostatok. Verím, že vám týchto päť tipov pomôže a aj vy spoznáte čaro tých najlepších slovenských podnikov. 🙂

Ako môže zákazník prispieť ku kvalite reštaurácie?

21.12.2015

Na svojom blogu najčastejšie hodnotím obsluhu či reštaurácie a dávam tipy majiteľom, kuchárom či personálu, ako môžu zlepšiť služby na Slovensku. Teraz sa zameriame na vás, milí zákazníci. viac »

Pre a proti stravovacích zariadení – fast foody

11.08.2015

Fast foody sa stali synonymom 21. storočia a pre mnohých predstavujú symbol konzumnej spoločnosti, kde sa čas delí doslova na minúty a každá z nich je vyvážená peniazmi. Niektorí prevádzkovatelia viac »

Večná dilema prepitného v reštaurácii

31.07.2015

Prepitné, tringelt, odmena pre čašníka, v angličtine ,,tip.“ Je jedno, ako to nazvete, podstata je rovnaká. Nechať čašníkovi prepitné patrí k akýmsi nepísaným pravidlám návštevy reštaurácie. viac »

vladimir putin

Ruského prezidenta Putina čaká v Srbsku kráľovské privítanie

17.01.2019 12:06

V srbskej metropole Putina čaká aj uvítacia vojenská prehliadka.

danko

Vedenie UK v Bratislave: Andrej Danko je príkladom hodným zavrhnutia

17.01.2019 11:57

Andrej Danko sa vysmieva z akademických princípov a nie je príkladom pre študujúcu mládež, uvádza vyhlásenie vedenia UK a predsedu Akademického senátu UK.

Remišová

Remišová o úrad prezidenta nezabojuje, Šefčoviča ako víťaza sa obáva

17.01.2019 11:54, aktualizované: 12:08

Podľa poslankyne OĽaNO je "takmer istá vec", že do prezidentských volieb sa zapojí aj šéf parlamentu a predseda SNS Andrej Danko.

lekári, univerzitná nemocnica v Bratislave

Neurochirurgovia z Kramárov sú šokovaní z obvinení Kalavskej

17.01.2019 11:37

Zamestnanci Neurochirugickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava upozorňujú na zastrašovanie zo strany vedenia nemocnice.

Tomáš Schügerl

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 18660x
Priemerná čítanosť článkov: 1866x

Autor blogu

Kategórie