Založ si blog

TOP 5 znakov dobrej reštaurácie

Máme ich tu stovky, ba tisícky. Fast foody, foodcourty, ázijské bistrá, krčmy, reštaurácie. Všade tam sa môžeme ísť najesť, samozrejme pri rôznej kvalite a cene. Dobrá reštaurácia automaticky nemusí byť drahá, naopak, je fajn, ak kombinuje chutné jedlá s primeranou cenou.  Ukážeme si TOP 5 znakov, ktoré zaručujú vysoký kredit reštaurácie.

  1. Jednoduché a prehľadné menu

Šaláty, polievky, pizza, jedlá z mäsa, cestoviny, dezerty…tu väčšinou niečo nehrá. Ak sa na jedálnom lístku nachádza viac než 50-60 položiek, je vysoko pravdepodobné, že reštaurácia varí všetko, ale nič nie poriadne. Svoje by o tom vedel rozprávať známy český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý vždy pripomínal zásadu pre jedálny lístok – ,,hlavne jednoducho.“ A ja dodám, že kvalitu miesto kvantity. Preto radšej menej jedál, ale zato jedál s ideou a nezabudnuteľným chuťovým pôžitkom.

  1. Jasne vyznačený vchod a čistý interiér

Ak reštauráciu musíte vyslovene hľadať v spleti dverí či vchodov, niečo nie je dobre. Vchod musí byť označený jasne, aby hosť nemusel tráviť čas s jeho hľadaním. Do stravovacieho zariadenia si totiž ide  oddýchnuť, tak načo si bude pridávať zbytočnú námahu navyše? Rovnako tak spoznáte dobrú reštauráciu podľa interiéru. Nemusí ísť o architektonický zázrak, dôležité však je, aby ste sa tam cítili dobre.

  1. Primerané cenové relácie

Nebudem tu písať, že dobrá reštaurácia má nízke alebo vysoké ceny. Skôr tu ide o vhodné a rozumne určené výšky cien podľa kvality jedla, obsluhy, či celkovej podoby reštaurácie. Nie je nič horšie, ak si reštaurácia s ,,ľudovými jedlami“ a na nižšej kvalitatívnej úrovni určuje vysoké ceny, pri ktorých možno čakáte aj lepšie jedlo, a potom ostanete sklamaní. Sem sa už zrejme nikdy nevrátite.

  1. Čisté jedlo

Máme na mysli varenie bez umelých dochucovadiel. Bohužiaľ, stále to ostáva problémom mnohých reštaurácií. V mojom rodnom okresnom 20-tisícovom meste máme štyri reštaurácie, z toho základom jedál u dvoch z nich je mrazená zelenina, polotovary, kečup a dochucovadlá. Neviem ako vy, ja si svoje jedlo rád dochutím sám, a preferujem čerstvé suroviny. A z čerstvého by mali variť aj dobré reštaurácie.

  1. Kvalitná obsluha

Konečnou tvárou podniku servírujúcou jedlo je personál. Čašník, resp. čašníčka s vami komunikuje, poskytuje informácie, prinesie jedlo aj záverečný účet. Pre majiteľov podnikov je mimoriadne dôležité zabezpečiť kvalitnú a ochotnú obsluhu. Zlepšiť ju môžu prostredníctvom vzdelávania svojho personálu, pozitívnej motivácie, ale aj získavaním feedbackov od zákazníkov. Veľmi dobrým spôsobom na získanie spätnej väzby je využite čoraz populárnejšej mobilnej aplikácie Staffino.

Takýchto reštaurácii nájdeme na Slovensku dostatok. Verím, že vám týchto päť tipov pomôže a aj vy spoznáte čaro tých najlepších slovenských podnikov. 🙂

Ako môže zákazník prispieť ku kvalite reštaurácie?

21.12.2015

Na svojom blogu najčastejšie hodnotím obsluhu či reštaurácie a dávam tipy majiteľom, kuchárom či personálu, ako môžu zlepšiť služby na Slovensku. Teraz sa zameriame na vás, milí zákazníci. viac »

Pre a proti stravovacích zariadení – fast foody

11.08.2015

Fast foody sa stali synonymom 21. storočia a pre mnohých predstavujú symbol konzumnej spoločnosti, kde sa čas delí doslova na minúty a každá z nich je vyvážená peniazmi. Niektorí prevádzkovatelia viac »

Večná dilema prepitného v reštaurácii

31.07.2015

Prepitné, tringelt, odmena pre čašníka, v angličtine ,,tip.“ Je jedno, ako to nazvete, podstata je rovnaká. Nechať čašníkovi prepitné patrí k akýmsi nepísaným pravidlám návštevy reštaurácie. viac »

Šajgal

Vypočuli svedka v kauze vraždy Kubašiaka

13.12.2017 15:27

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici vypočuli svedka, ktorý neprišiel na pojednávanie v prípade vražedného útoku na podnikateľa z Polomky.

Lau Hon Meng

Vo svete je za mrežami rekordných 262 novinárov

13.12.2017 15:26

Viac ako polovica zadržiavaných pracovníkov médií je vo väzbe v Turecku, Číne a v Egypte.

parlament,

Parlament neschválil nominantov na členov Regulačnej rady ÚRSO

13.12.2017 14:57

Poslanci mali vybrať dvoch kandidátov z troch nominovaných, teda Ľubomíra Blaška, Milana Jarása alebo Jozefa Mihalčina.

Marek Maďarič

Maďarič nevie, prečo vláda nerokovala o odpolitizovaní voľby šéfa RTVS

13.12.2017 14:45

"Je možné, že niekto má problém s tým, že by bola RTVS nezávislejšia“, povedal Maďarič.

Tomáš Schügerl

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 16348x
Priemerná čítanosť článkov: 1635x

Autor blogu

Kategórie