Založ si blog

Večná dilema prepitného v reštaurácii

Prepitné, tringelt, odmena pre čašníka, v angličtine ,,tip.“ Je jedno, ako to nazvete, podstata je rovnaká. Nechať čašníkovi prepitné patrí k akýmsi nepísaným pravidlám návštevy reštaurácie. Mnohí z nás však často riešia, či vôbec prepitné nechať, a hlavne, v akej výške?

Zaslúži si prepitné?

Pri návštevách slovenských a zahraničných reštaurácií sa stretávame s rôznymi úrovňami obsluhy. Od ideálnej podoby milých, usmiatych a ochotných čašníkov, resp. čašníčok po ,,oduté“ tváre a pocit, akoby sme v podniku ani neboli vítaní. V globále platí, že veľkú väčšinu tvoria tí dobrí členovia obsluhy, ktorí spríjemňujú hosťom pobyt pri stole. Tí si prepitné bezpochyby zaslúžia, čo ale robiť, ak sa stretneme s tým druhým prípadom nekvalitnej obsluhy? Je to na vašom uvážení. Ak ste neboli spokojní, prípadne vás obsluhujúci personál akýmkoľvek spôsobom urazil či dotkol, prepitné dávať nemusíte. Pomôžte však ďalším hosťom aj majiteľom reštaurácie a napíšte spätnú väzbu na správanie obsluhy. Môžete tak urobiť cez aplikáciu Staffino.

Ideálnych 5 % – 10 %

Vo všeobecnosti platí, že vhodné je nechať prepitné vo výške päť až desať percent z celkovej sumy na účte. Tiež sa to vždy líši od konkrétnej reštaurácie  i situácie. Nepísaným pravidlom je aj to, že v luxusnejšej reštaurácii by ste obsluhe mali nechať vyšší tringelt, možno aj do 20 %. Hlavne si teraz pri stole nevyťahujte kalkulačku a nepočítajte presné číslo činiace päť alebo desať percent. Ak máte platiť napr. 6,20 €, tak 10 % činí približne 60 centov. Je však oveľa prirodzenejšie a logickejšie, ak necháte rovno 7 €, aby sa personálu ľahšie vydávalo a zároveň, aby ste vy nezápasili s množstvom malých mincí.

Detaily rozhodujú

Nie je to klišé, je to pravda. V silnej konkurencii reštaurácií či iných stravovacích zariadení rozhodujú detaily. Budem sa možno opakovať, ale čašník je tým, kto dáva tvár pripravenému jedlu aj celému podniku. A potom aj inkasované prepitné bude vyššie, pritom stačí tak málo. Ochota, pomoc, úsmev. Ja som minulý týždeň vycestoval do Dublina na odvetu Európskej ligy medzi miestnym UCD Dublin a Slovanom Bratislava (belasí vyhrali 5:1) a spolu s kolegami sme navštívili typickú miestnu reštauráciu. Ceny tak dvojnásobné oproti Bratislave – pivo 5 € a hlavné jedlo od 10 €, kvalita však výborná a predovšetkým obsluha. Striedali sa u nás tri čašníčky, zaujímali sa, či nám chutí a či chceme ešte niečo priniesť, to všetko však nenúteným spôsobom, vďaka ktorému sme sa cítili ako skutočne vzácni hostia napriek tomu, že okolo nás sedelo ďalších možno 100 ľudí. A verte tomu, že na konci sme ponechali zodpovedajúcu výšku prepitného.

Ako môže zákazník prispieť ku kvalite reštaurácie?

21.12.2015

Na svojom blogu najčastejšie hodnotím obsluhu či reštaurácie a dávam tipy majiteľom, kuchárom či personálu, ako môžu zlepšiť služby na Slovensku. Teraz sa zameriame na vás, milí zákazníci. Možno ani sami netušíte, akú moc v rukách máte, a ako môžete kvalitu služieb ovplyvniť. Vaše vlastné správanie Ako sa do hory volá, tak sa z nej aj ozýva. Toto ľudové [...]

Pre a proti stravovacích zariadení – fast foody

11.08.2015

Fast foody sa stali synonymom 21. storočia a pre mnohých predstavujú symbol konzumnej spoločnosti, kde sa čas delí doslova na minúty a každá z nich je vyvážená peniazmi. Niektorí prevádzkovatelia fast foodov nielen na Slovensku dokázali, že to môže byť inak a na oveľa vyššej kvalitatívnej úrovni. Pozitíva fast foodov Ako správny životný optimista začnem [...]

TOP 5 znakov dobrej reštaurácie

29.07.2015

Máme ich tu stovky, ba tisícky. Fast foody, foodcourty, ázijské bistrá, krčmy, reštaurácie. Všade tam sa môžeme ísť najesť, samozrejme pri rôznej kvalite a cene. Dobrá reštaurácia automaticky nemusí byť drahá, naopak, je fajn, ak kombinuje chutné jedlá s primeranou cenou. Ukážeme si TOP 5 znakov, ktoré zaručujú vysoký kredit reštaurácie. Jednoduché [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Tomáš Schügerl

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 11678x
Priemerná čítanosť článkov: 2920x

Autor blogu

Kategórie